ČMMJ se v souladu se zásadami Evropské úmluvy o krajině připojila ke společenskému zájmu občanů našeho státu v úsilí o udržitelnost rozvoje krajiny, založeném na vyvážených harmonických vztazích mezi sociálními potřebami, hospodářskou činností, ochranou a tvorbou životního prostředí.

Evropská úmluva o krajině požaduje zajištění udílení ocenění aktivit směřujících ke komplexnímu pojetí a udržitelnému rozvoji krajiny a šíření příkladů dobré praxe. Za tímto účelem  po vzoru Ministerstva životního prostředí, které uděluje Cenu české krajiny a SPU ČR, které pořádá soutěž „Společné zařízení roku“ přichází i Českomoravská myslivecká jednota, z.s. s vlastní soutěží, která nese název „Honitba roku“. Očekává se, že soutěž se bude každoročně opakovat s tím, že nominovat úspěšné řešitele projektů budou Okresní myslivecké spolky.

Dle připravovaných pravidel Ekologickou komisí ČMMJ  budou vyhlašovány tyto  kategorie:

  • Lesní honitba roku
  • Smíšená honitba roku a
  • Polní honitba roku

Nominováni mohou být myslivci (fyzické osoby), dále myslivecké spolky i honební společenstva.

Smyslem ocenění „Honitba roku“ je atraktivní  formou rozšiřovat informace o chvályhodných aktivitách myslivců a dále šířit  obecné povědomí o ochraně krajiny a jejího kulturního a přírodního dědictví, hodnotách krajiny pro každodenní život zvěře a apelovat na další myslivecké hospodáře, aby přijali svůj díl odpovědnosti za krajinu a její udržitelné užívání.

Soutěž primárně slouží jako ocenění aktivit směřujících ke zlepšování životního prostředí pro volně žijící zvěř ,  udržitelnému rozvoji krajiny a šíření příkladů dobré praxe především mezi mysliveckou veřejností a také nemysliveckou veřejností

Oceněné aktivity budou hodnoceny hodnoceny členy ekologické komise ČMMJ, kterou vede zástupce Mendelovy univerzity v Brně Dr.Ing. Petr Marada. 

cmmj